Проекти


2016.05.17

В партньорство с Гьоте-институт България, сдружение Трансформатори и Столична община създадохме първата 2,5м2 културна точка - БУД.КО. БУД.КО е временна адаптация на съществуващ, но изоставен исторически павилион в центъра на София, с цел неговото поетапно възстановяване и тестване на нов функционален модел - будката, като независима културна платформа.

БУД.КО е резултат от едногодишен bottom-up процес за социализиране, разработване на функционалния модел и съживяване на будката.

Проекта обезопаси павилиона, като премахна компроментираните покрив, предпазни капаци, прозорци и обзавеждане - пострадали при пожар, сблъсък с едрогабаритно МПС, вандализъм и повече от 30-години безстопанствено съществуване. Съществуващата стоманена конструкция е почистена и пре-боядисана. Самата намеса е с временен характер - за период от 1 година. Инсталирана е в старите дупки, канали и резби на съществуващата конструкция. Подхода е избран с цел минимален афект върху оцелялата структура. Дизайнът и материалите са продиктувани казаното по-горе и търсенето на максимална функционалност в минимален бюджет.


2016.04.09

Инсталиране на нова пейка от серията BOX модули пред Информационното бюро на Европейския парламент в България.


2016.02.02

В партньорство със Софарма АД монтирахме велостойка ABC, с посланието "ЗДРАВИ" в София.

Можете да я намерите пред Националната Библиотека Св. Св. Кирил и Методий, до Ректората на Софийски Университет.


2015.12.12

По покана на Бизнес Парк София разработихме няколко предложения за графичен редизайн на пешеходния мост в парка.

Различните сценарий включват пребоядисване със самосветеща боя, изрисуване от съвременни български артисти, обличане в "кожух" от винил, и прилагане на ефекта "моаре" чрез дигитални шаблони.


2015.09.18

По покана на Информационното бюро на Европейския парламент в България реализирахме еднодневна инсталация в рамките на фестивала PARK(ing) Day Sofia на 18 септември 2015 година.

Пред Дома на Европа, където по-рано през тази година монтирахме и нашите велостойка Европа и Европейка инсталирахме временно вертикална платформа.

С нейна помощ посетителите на фестивала имаха уникалната възможност да се издигнат над уличното ниво, да надникнат в сградата на Европа и въобще да погледнат на града от една необичайна гледна точка.

Достъпът до платформата се осъществяваше посредством временна стълба от палети. Графичният дизайн на инсталацията е дело на Ilyan.


2015.05.09

По покана на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България по случай 9 май реализирахме проект за велостойка и пейка пред Дома на Европа.

Групата от велостойки ABC изписва думата ЕВРОПА на кирилица непосредствено до главния вход на сградата откъм улица Рачо Димчев и предоставя възможност за паркиране на до 12 велосипеда.

Така наречената #ЕвроПейка е изпълнена със системата от BOX модули и представлява 200 санитиметров габион с две вградени саксии от 40 см и плот за сядане с дължина 120 см. Пълнежът на пейката е изпълнен с местен декоративен камък Рустик.

Първоначалното озеленяване на пейката е с тревен чим, но системата е отворена за засаждане на други растения в бъдеще.


2015.04.22

FORi 3.0 (FOR information) е интерактивна медийна инсталация за реклама на културни проекти и събития в градска и паркова среда.

Лампата излъчва предварително избрана колекция от видеа и аудио-анонси, но може да бъде управлявана на място от всеки чрез смартфон. Така освен “програмирана” селекция от видеа, всеки в близост до FORi ще може да се свърже с нея чрез локална мрежа и да прожектира свои клипове. Тази възможност превръща едно привидно рекламно съоръжение в инструмент за игра и социални взаимодействия, а настилките и фасадите на града оживяват.

Разработването на медийната прожекционна лампа е процес, който еволюира постепенно в лабораторията на сдружение Трансформатори и URBANIK. Прототипи на лампата са били тествани в София, Стара Загора и Пловдив, с подкрепата на програма "Европа" на Столична община, Загорка Зелен Фонд и Фондация Америка за България.

В настоящия етап, проектът е подпомогнат от Фонда за иновации на Столична община със заявката FORi да се мултиплицира и превърне във важен информационен канал за популяризиране на културните събития в столицата ни.